2e Fit & Frij Rin Heeg

Heeg, 22 april 2017

Vandaag was de opening van het watersport seizoen in Heeg. Er waren dweilorkesten uit het hele land en voeren visa versa Woudsend om daar ook het watersport seizoen feestelijk te openen. Gaastmeer kon via een busdienst worden bereikt en ook deze reed constant door. Maar niet alleen de dweilorkesten konden mee, ook de toeristen.

Vorig jaar had de organisatie gevraagd aan de Fit & Frij Rinners of zij ook wilden participeren en een loop organiseren. Nadat er vele vrijwilligers waren gevonden was de eerste Fit & Frij Rin een feit. Vandaag dus de tweede editie. Deze keer vielen de organisatie van deze loop samen met de opening van het Skûtsje seizoen en de Skûtsje Run. Dat levert natuurlijk geen extra deelnemers op, misschien dat de beide organisaties daar eens over kunnen praten. Niettemin waren er 125 deelnemers waar de Fit & Frij Rin organisatie tevreden mee waren maar waar het natuurlijk om gaat, de deelnemers vonden het prachtig. Er kon worden gekozen uit de Bernerin van een halve of een hele mijl, 4 mijl of de hoofdafstand de 10 Engelse Mijlen.

Om ½ elf stonden de bern klaar voor hun wedstrijd nadat ze een enthousiaste warming up hadden gedaan.

Hierna de grote jongens en meiden om 11 uur. Op de 4 mijl was een keerpunt bij de kuilbult van de familie Schaap hun boerderij. Hier gingen de deelnemers voor de langste afstand rechtdoor, via een landweggetje kwamen ze weer op de Skatting om vervolgens via het fietspad naar Oudega SWF naar de Putpleats, halverwege Oudega weer naar Heeg te lopen. Onderweg werden de deelnemers getrakteerd op vrolijke trekzak muziek verzorgd door Gatske met haar companen. Via het in prachtige lentekleuren gehulde Heempark naar de finish.

Op de 10EM werd een spannenede strijd geleverd door Wilko Bakker en Mechiel Zantema, beide oud Hegemers. Ilan Palstra uit Workum liep er eerst ook nog bij maar moest als eerste lossen uit de kopgroep en werd knap derde. Mechiel voelde zich vandaag heel sterk en wist het verschil al in het Heempark te maken. Vorige week liep hij op deze afstand net boven het uur maar vandaag scherpte hij zijn persoonlijk record aan op naar 59.40, een hele knappe prestatie. Wilko was natuurlijk tevreden met zijn tweede plekje maar niet helemaal met zijn tijd wat net 9 seconden boven het uur uitkwam. “ja, fansels net hielendol tefreden mei myn tiid mar ik haw wol lekker rûn, hinnereis wol een protte lést fan de wyn hân mar trochdat wy kop oer kop rinne koene gie de gang d’r net út” volgens Wilko. Mechiel is lid van SV Friesland maar traint voornamelijk volgens zijn eigen schema “ik hie yn’t lést noch wol wat oer en tocht by my sels, ik set d’r noch mar een toskje by en sjoch wol hoe as it d’r by Wilko by leit, ja, tige tefreden kinnne je wol sizze en lonkt nei mear” aldus Mechiel.

Bij de dames was de strijd om de eerste plek niet spannend maar de tweede plek des te meer. Linda Bennets-Van Hurck uit Makkum werd superieur eerste. Ons eigen lid, Jannie Schaap had vanmorgen een discussie met haar moeder Anskje Schaap, zij wilde bij haar moeder blijven “gesellich toch?” dacht Jannie maar Anskje dacht daar anders over “do must dyn eigen gang gean, do kinst volle hurder dan my”. Zo gezegd zo gedaan. Jannie liep heerlijk en had eigenlijk helemaal geen idee van de wedstrijd, zij was dan ook blij verrast met haar derde plaats. “it rûn sa lekker, ik haw my hielendol net drok makke en sjoch d’r es oan, samar tredde yn dizze loop ticht by hûs, wat, sels oer ús hiem” was de reactie va de blije Jannie. Tweede werd Femke Boersma uit Lemmer die 41 seconden voorsprong op Jannie had opgebouwd.

Jetze Genee uit Makkum werd de winnaar op de 4EM. “It wie seker net een makje, de wyn spiele my aerdich parten mar haw úteinlyk wol lekker rûn”aldus de winnaar. Martijn Ruis uit Sneek werd knap tweede. Martijn is lid van AV Horror en traint daar nu ongeveer een jaar bij de wedstrijdgroep. Ook Wabe Roskam (derde) en Jetze zijn hier lid van en trainen hier gezamenlijk op dinsdag en donderdag.

Aafke Feenstra uit IJlst won bij de dames en had een behoorlijke voorsprong op Wietske de Jong uit Joure maar dat heeft een reden. Wietske “Ik haw ferliene wike yn Sûd Afrika oan de Two Oceans Run meidien en dat wie 56 kilometer dus ik hie my sels foar nommen om hjir net te hurd te gean want it licham moat wol rést hawwe toch? Mar ûnderweis begjint it toch te kriebeljen no” vertelde Wietske giegelend en werd hier knap tweede. Marga Zwanenburg uit Sneekwas eveneens in Zuid Afrika geweest en had aan de kortere versie van de Twon Ocean Run meegdaan maar ook knap om in Heeg alweer een puike prestatie te leveren.

MAN, 10 ENGELSE MIJL
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd

1 Mechiel Zantema 1986 Goutum 59:40
2 Wilco Bakker 1985 Joure 1:00:09
3 Ilan Palstra 1972 Workum 1:02:42

VROUW, 10 ENGELSE MIJL
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd

1 1978 Makkum 1:17:41
2 Femke Boersma 1976 Lemmer 1:22:04
3 Jannie Schaap 1993 Heeg 1:22:45

MAN, 4 ENGELSE MIJL
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd

1 Jetze Genee 1978 Makkum 24:05
2 Martijn Ruis 1982 Sneek 24:31
3 Wabe Roskam 1972 Wommels 25:33

VROUW, 4 ENGELSE MIJL
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd

1 Aafke Feenstra 1988 IJlst 31:26
2 Wietske de Jong 1974 Joure 34:16
3 Marga Zwanenburg 1957 Sneek 35:25

Uitslagen en foto’s van Jolanda Siemonsma. Bedankt Joladan voor de prachtige foto’s, TOP!

Iedereen die op wat voor manier dan ook aan deze prima verlopen 2e Fit & Frij Rin heeft meegewerkt wordt hartelijk bedankt! Het was in één woord GEWELDIG!!

Bedankt:

Zaterdag 22 april 2017, 

 Vorig jaar hebben wij met succes de eerste Fit & frij Rin georganiseerd in Heeg. In combinatie met de opening van het watersportseizoen in Heeg, waaronder ook een preuvenement en dekdweilersfestival. Het was een groot succes, dus wij als organisatie van de Fit & Frij Rin… hadden er weer zin in! Gelukkig hadden we een draaiboek en was er deze keer geen Elfmerentocht op dezelfde dag, dat gaf iets meer rust. 

 We hebben maandag 27 maart op de St Jozefschool en It Wraldfinster in Heeg een clinic gegeven onder leiding van Freark Kaspersma, onze trainer van de club! Maar liefst 120 enthousiaste kinderen van groep 5 t/m 8 waren wel te porren voor anderhalf uur rondjes rennen. Eerst de warming-up op t schoolplein, -onder leiding van Freark- daarna met z’n allen naar ’t Heempark. Waar we de loopscholing in groepjes hebben gegeven en daarna een estafette met de kids. Toen we gezamenlijk terug kwamen op het schoolplein stond er voor iedereen limonade en ontbijtkoek klaar. Dit werd aangeboden door de Fit & Frij Rinners. Het was hartstikke leuk om te doen, en ook super dat sommige kanjers ook mee hebben gedaan aan de wedstrijd! Helemaal trots!! Ik wil de leerkrachten ook hartelijk bedanken voor jullie gastvrijheid en dat we de kinderen even mochten ‘ lenen’….want de jeugd heeft tenslotte de toekomst. En bewegen is gezond! 

Ik wil het ‘clinicteam’ dan ook hartelijk bedanken waaronder; Wendy en dochter Jasmijn Visser, Peter de Haas, Cor de Hoop, Freark Kaspersma en meester Paul Clement! Speciale dank aan café de Watersport op de Skatting voor hun gastvrijheid, het gebruik van de toiletten en de overheerlijke soep die er na afloop was voor alle deelnemers. Ook dank aan Coop supermarkt, ze hebben de lunchpakketten volledig gesponsord voor alle vrijwilligers die in touw waren die zaterdag. Ook de sinaasappels waren door Coop gesponsord.

 Onze dank gaat ook uit naar de Skousteroldtimer organisatie die het weer gesmeerd liet lopen die dag! Ook Leo Rinia de slager bij Coop, heeft z’n slagersmes even neergelegd om in verkeershes de hardlopers de juiste route te wijzen. Jolanda Siemonsma van Benity Fotografie heeft ons allemaal prachtig op de foto gezet! Dit is te zien op haar site.

ALLE verkeersbegeleiders en verkeersregelaars, voorfietsers en bezemfietsers heel hartelijk DANK. En ook een dankjewel voor alle mensen bij de waterposten, familie Schaap Osingahuizen, familie de Boer Oudega SWF en de familie Kruis van Lytshuzen. Ook de muziekanten van de Pûdelukers uit Heeg, geweldig dat jullie de route met muziek hebben ondersteund, de dravers vonden het erg leuk. Ook Michiel Schaap, ontzettend bedankt voor het brengen van een gevallen atlete naar de finish, ze kon gelijk worden verzorgd door de dames van de EHBO, fijn dames van de EHBO..dat jullie ons ook hebben gesteund deze dag. Maaike van Heeren heeft de flyer gemaakt van de fit & frij rin, onze complimenten! Ook de gemeente SWF voor het verzorgen van de hekken op het parcours. Top.

 En de atletiekvereniging Horror is natuurlijk onmisbaar op een hardloopwedstrijd, het was weer als vanouds! Bedankt voor jullie inzet. In het bijzonder voor onze wedstrijdcoordinator; Uilke Schotanus! Ook Carin, Peter, Ilse, Grady en Getty, top dat jullie je zaterdagochtend vrij konden maken voor dit evenement. Ook Anouck en Akke een dikke pluim voor jullie bijdrage achter de inschrijftafel. De startnummers werden gesponsord door dé hardloopwinkel van Sneek! BijFolkert bedankt.

Ook wil ik de ondernemersvereniging “OVH Heeg 2000” en “Heeg Promotie” bedanken voor jullie input en financiële steun maar ook voor het uitreiken van het prijzengeld door Kees Alberts, voorzitter bij Stichting Watersport Heeg. Het werd wederom weer groots neergezet met de officiële opening van het watersport seizoen op een ponton aan de Syl in Heeg. Dit alles werd muzikaal begeleid door verschillende dekdweilorkesten. Gezelligheid alom. Alle sponsoren die deze dag mogelijk hebben gemaakt, super dat we weer op jullie konden rekenen!Fijn dat we door het land van de maatschap Sijbrandij mochten trailen en dat we weer toestemming kregen van Hans van der Water, om door het zo mooie Heempark te lopen. Ook de Haas Bloemen, voor de schitterende boeketten en NewSpeed voor de sportdrank voor op de drinkposten. 

 Onze sponsoren; 

BijFolkert, NewSpeed, Veenema Olie, Visser Yachtdesign, AV Horror, Sytsma Antiek & Woonaccessoires  en OVH 2000.

 Zonder vrijwilligers geen evenement, maar mocht ik toch iemand vergeten zijn…. ook nog hartelijk bedankt…

 Ook alle hardlopers, en natuurlijk de jeugd en diegenen die voor het eerst een wedstrijd meededen…. Super dat jullie er waren! 

 Het was weer een geslaagde dag, en tot volgend jaar 28 april!! Of misschien hebben jullie de smaak te pakken en kan het nog eerder… elke maandagavond training van 19.00 t/m 20.00, verzamelen bij it Heechs! Oant Sjen!

 Met sportieve groet, 

Namens de Fit & Frij organisatie,

 Ylona Kruis 

Comments are closed.