41e Merenloop Grou

Grou, 13 maart 2011

Deze zondag stond in het teken van de 41e Merenloop gehouden in Grou. Onvoorstelbaar, zoveel deelnemers aan een loop die nog maar een paar jaar geleden op sterven na dood was. Dit jaar met maar liefst 1739 deelnemers in totaal mag je deze loop toch tot één van de grootste lopen van de regio noemen.

De jeugdigen mochten de 41e Merenloop openen. Een prachtig gezicht dat deze kinderen, de ene bloedfanatiek en de ander huilend van de spanning, toch hun 1100 meter konden afleggen en werden getrakteerd op een geweldig aplaus bij de finish en een “gouden” medaille.

De 14 kilometer was wel even een ander verhaal. Op een zwaar maar toch ook zo’n mooi parcours, werden de lopers om even na twee uur weggeschoten. Eerst door het mooie dorpje Grou, langs het Pikmeer en langs het Pr. Margrietkanaal op naar de eerste hindernis, de tunnel. Lekker snelheid pakken naar beneden en op kracht weer naar boven. Een scherpe bocht naar links en anders dan de andere jaren gingen we nu eerst het weiland in weer langs de boorden van het Pikmeer en daarna langs het Pr. Margrietkanaal weer terug naar Grou. Het klinkt allemaal zo gemakkelijk maar ik verzeker jullie dit was het niet. Het weiland was zacht en de sporen van tractoren waren niet egaal zodat je goed moest opletten waar je je voeten neerzette. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele hekken die beklommen moesten worden. De één ging hier soepeltjes over heen maar de ander moest hier toch even de tijd voor nemen om hier heelhuids over heen te komen.

Op de terugweg naar Grou kwamen we, na nogmaals die verd… tunnel, weer aan de andere kant van het kanaal, gelukkig alleen maar verharde paden of wegen. Voor de getrainden onder ons werd er nog een versnelling ingezet om vermoeid maar toch ook trots dat deze zware loop weer bedwongen was, te finishen.

In mijn beste dagen heb ik de eer gehad om met Jan Bijlsma mee te kunnen lopen, hier moet ik wel eerlijk bij zeggen dat ik dan een hele goeie dag had en dat Jan het dan even rustig aandeed. Zijn zoon Remco heeft de genen van heit geërfd want hij kwam als eerste onder de finishpoort door in Grou. 48.28. Jan Venhuizen werd kort na hem tweede in 48.43 en derde werd Riekele Kobus. Ook de Horror atleten deden goed mee voorin alhoewel de voorsprong van Bijlsma in de minuten liep. Jan Albert Veenema was vandaag de sterkste van Horror. Jan Albert traint voor de 60 van Texel en loopt daarvoor heel veel lange afstanden. Toch levert hij hierdoor niet veel snelheid in want zijn tijd 51.52 mag je toch prima noemen. Willem de Boer moest op Jan Albert 37 seconden prijsgeven maar hij komt er weer aan! Een vermelding op deze site is de prestatie van Hero Polet waard. Kort achter de bovengenoemde heren kwam Hero binnen in 53.00.

Bij de dames was er een knappe overwinning voor Yvonna Tinga net binnen het uur in 59.50. In mijn ogen heel knap waren de 2e en 3e plaats. Ook ik put hier weer moed uit dat je altijd weer terug kan komen na een periode van blessure leed of gewoon even rustig aan doen. Inge van Schaik werd net over het uur tweede in 1.00.07. Ook Lydia Klessens was weer helemaal terug na een “minne” periode. De van origine Brabantse finishte knap in 1.00.52.

En gelukkig, er was toch nog een Fit & Frij Rinner, Pytsje Tjalma deed mee aan de 10 km. De finishpoort werd door Pytsje na 55.45 gepasseerd. Moarn hjére wy har kommentaer.

Voor de overige Uitslagen klikken. Ook hier, bedankt voor de organisatie en de vele  vrijwilligers die daarvoor hun vrije zondag hebben opgegeven. Een puntje van kritiek (moet ook kunnen) is dat de vijf km in mijn ogen te laat start, hierdoor komen heel veel lopers van de wedstrijd van 14 km op hetzelfde parcours en moeten halsbrekende toeren uithalen om deze vaak wat langzamere lopers in te halen. Foto’s Janke v/d Schaaf. Foto’s Henk Canrinus. Foto’s Loopgroep Leeuwarden.

Groetnis, Freark

Comments are closed.